ez a termék webáruházunkban is megvásárolható »

 

A magyalfélék (Aquifoliaceae) családjába tartozó örökzöld, fává növő mate- vagy paraguay-tea (Ilex paraguariensis) Dél-Paraguay és Argentína északkeleti részének, a Parana és Paraguay folyók medencéjének jellegzetes trópusi, szubtrópusi növénye, amelynek sok melegre, magas páratartalomra és legalább évi 1500 mm csapadékra van szüksége. A mate szárított leveleiből készült teát a guarani indiánok kezdték el először fogyasztani, és mintegy 300 évvel ezelőtt jezsuita szerzetesek vették észre azt, hogy a szinte csak húsételeken élő indiánok körében nem fordult elő skorbutos megbetegedés.

VIZSGÁLATI EREDMÉNYEK

A mate táplálkozási értékeinek és gyógyhatásainak kutatásával nem csak a dél-amerikai országokban foglalkoznak, hanem több európai országban is intenzíven vizsgálják a növény leveleit és különféle kivonatait, illetve azok hatásait.

A vizsgálati eredmények szerint a mate levelei az emberi szervezet számára fontos vitaminokat (pl. C, B1, B2, B-komplex, pantoténsav), ásványi anyagokat (pl. magnézium, kálium, kalcium, vas, foszfát stb) és különféle hatóanyagokat (xantinszármazékokat, klorogénsav- származékokat, polifenolokat, flavonoidokat, illóolajat stb.) tartalmaznak. A mate leveleiből azonosított közel 200 alkotórészből mintegy 130 vegyület (p. xantinszármazékok, polifenolok, íz- és aromaanyagok) a tea leveleiben is megtalálható.

MIKOR AJÁNLJUK?

A mate legfontosabb xantinszármazékának a korábbiakkal ellentétben nem a koffeint, hanem a mateint tartják, ezért fogyasztását elsősorban azoknak ajánlják, akik "koffeinérzékenyek".

A matein fokozza a szellemi frissességet és a fizikai teljesítőképességet, mégpedig anélkül, hogy a koffein kedvezőtlen tulajdonságaival rendelkezne. Többet között a matelevelekben található ásványi anyagok és vitaminok szervezetet erősítő, egyensúlyi állapotot helyreállító hatásának tulajdonítják azt, hogy a mate rendszeres fogyasztásakor a szervezet a betegségekkel szemben ellenállóbbá válik és meggyorsul a gyógyulás folyamata is.

A matelevelekből készült teának enyhe vizelet- és hashajtó hatást tulajdonítanak, ezért a szervezet "salaktalanítására" is ajánlják fogyasztását. Egyes adatok szerint a mate leveleiből készült tea csökkenti az éhségérzetet és segíti az emésztést, de ásványi és egyéb anyagait a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontosnak tartják.

ELKÉSZÍTÉSE:

Egy csészéhez egy teáskanálnyi teát adagolunk, kis lángon 5 percig forraljuk, majd 15 percig állni hagyjuk. Leszűrve hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.


 Ez a termék webáruházunkban is megvásárolható »Olvassa el a LAPACHO TEA és a HONEYBUSH tea leírását is!

   

 


 

Ismerje meg az illóolajok hatását!

BELÉPÉS»
 


 
» Webáruházunk
» RVB kozmetikumok
» Mezoterápia
» Ideál
» Harmonet
» Elixír
» Természetgyógyász

 

 

 
Design & Programozás